Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der unter dem Artikeltitel genannten Google Translate-Option.
Froombosch is een langgerekt agrarisch dorp tussen Kolham en Slochteren op de zandrug in het zuiden van Duurswold. Het dorp kreeg in de loop van de 19de eeuw de vorm die we nu nog kennen, maar het is intussen wel aan de buurdorpen vastgegroeid. Haaks en soms wat scheef zijn ook een paar zijwegen bebouwd geraakt, maar de hoofdas is de Hoofdstraat met een grote verscheidenheid aan bebouwing in heel aardige ritmes.
Ten noorden ligt in het lage land de buurt Ruiten nabij de Slochter Ae. Hier stond in de 17e eeuw een buiten, in 1620 bewoond door een zekere Hayke Froma. Van zijn bossen is de plaatsnaam afgeleid. Deze Ruitenborg raakte in de 18e eeuw in handen van de Piccardts van Harkstede. Nadat de laatste Piccardt in 1813 was overleden, is de Ruitenborg gesloopt. Er is nu een boerderij die deze naam draagt en in de buurt Ruiten ligt bovendien een Ruitenhoeve.
Froombosch heeft niet de status van kerspel gehad, al is er nu wel een kerk. Aan Hoofdweg 132 staat de Nieuw Apostolische Kerk, een zaalkerk met een gebroken zadeldak uit ongeveer 1920. Aan de Groenedijk ligt boerderij de Ruitenborg, een bescheiden kop-hals-romp.
Boerderij Froma, Hoofdweg 103, is een finke Oldambtster van omstreeks 1860 met een bijschuur waarop in de dakpannen de naam is verwerkt. Rika Hoeve op nummer 127 is ook een Oldambtster, die van circa 1880 zal dateren en op nummer 142 is omstreeks 1870 een gave, onderkelderde Oldambtster boerderij gebouwd. Aan de Hoofdweg staan verder voornamelijk arbeiderswoningen en vooral aardige ensembles van burgerwoningen van omstreeks 1930. Villa’s van omstreeks 1930 zijn op de nummers 55 en 61 te vinden. Aan de Lange Wijk en de Slochterdijk zijn omstreeks 1910 net als aan de Ruitenweg veel arbeiderswoningen gebouwd en aan de Ruitenlaan en omgeving is kort na de oorlog nogal wat volkshuisvesting tot stand gekomen.
Colofon
Bron: Noordboek