Laskwerd
Laskwerd was een wierde ten zuiden van Appingedam die het niet tot dorp heeft gebracht. De wierde, die tussen de Woldweg-Tolweg en de oude waterloop De Groeve lag, is aan het begin van de 20e eeuw zelfs helemaal afgegraven om de aarde te gelde te maken voor de bemesting van schrale gronden. Er wordt verondersteld dat de naam, die al uit de vroegmiddeleeuwse wierdentijd stamt, afgeleid is van de waterplant lis (liask), omdat de wierde vlak ten noorden van het laaggelegen Schildmeer lag. Laskwerd is nu een agrarische buurt met enkele verspreidliggende boerderijen. Nabij De Groeve staat een boerderij met de naam Laskwerd.
De zuidelijke uitloper van de bebouwing van Appingedam aan de Tolweg, die in 1876 na het graven van het Eemskanaal van de stad werd afgesneden, kan ook tot de buurschap Laskwerd worden gerekend. Er staan vooral aan de westzijde enkele boerderijen en aan weerszijden woningen, waaronder aan het verlengde van de Tolweg, de Blokstad, een compact rijtje arbeiderswoningen.
De Olinger Koloniemolen op de westoever van de Groeve, die voor de bemaling van de Olingerpolder zorgt en daardoor eigenlijk bij de buurschap Oling hoort, wordt gewoonlijk tot Laskwerd gerekend. In 1821 was er al een poldermolen gebouwd, maar die ging in vlammen op. De meteen hierna in 1900 heropgerichte molen is een rietgedekte achtkante bovenkruier op veldmuren die voorzien zijn van een vijzel. De molen, gebouwd door J. Rietema naar plannen van J. Wiertsema, is landschappelijk fraai gelegen. Aan De Groeve staat het gemaaltje De Nijverheid voor de polder Nijverheid Laskwerd en op de overgang van De Groeve naar het Eemskanaal is de schutsluis De Groeve Zuid aangelegd, die vooral wordt gebruikt door waterrecreanten die naar het Schildmeer varen. Daar staat aan het Eemskanaal een modern wachterspaviljoen.
Colofon
Bron: Noordboek