Wollinghuizen - dorp in Groningen

Wollinghuizen


Wollinghuizen
©: Peter Karstkarel

Wollinghuizen en Vlagtwedder Veldhuis zijn esbuurschappen ten oosten van de Ruiten Aa en ten westen van het in 1918 voltooide RuitenAa Kanaal. De naam is afgeleid van de familienaam Walinga of Wallinga. Bij de Pollenberg zijn in 1920 overblijfselen van een urnenveld met kringgreptumuli onderzocht onder leiding van A.E. van Giffen. Ten noorden van Wollinghuizen zijn de Bergakkers; dichterbij de buurt liggen de essen de Stengen, Hooiakkers en Ronde Akkers en ten zuiden vinden we de Zuidveldskampen, allemaal ten oosten van de Ruiten Aa. Ten zuidwesten van Vlagtwedder Veldhuis ligt de Veldhuizer Esch. Ten oosten van Wollinghuizen is de jonge ontginningsbuurt Wollingboermarke ontstaan.

Tussen de twee buurschappen ligt de Wollinghuizersluis in het Ruiten-Aa Kanaal, en er ligt een brug over. Het is een na de oorlog vernieuwde ijzeren klapbrug en een sluis met een rechthoekige, gemetselde sluiskom. De sluiswachterswoning is ook kort voor 1918 gebouwd in de gebruikelijke ingetogen vernieuwingsstijl. Ook hier is in 1939 een klein kazemat van het model stekelvarken gebouwd. Nabij de sluis ligt aan de Hogebrugweg ook nog een keuterij van het krimptype. Gezien de hoekpartij is het mogelijk een winkel geweest.

Langs de Wollinghuizerweg staan enkele keuterijen en arbeiderswoningen, waarvan enkele met krimp. De enigszins van de weg verwijderde groep boerderijen 75 tot 79 vormt een schilderachtig geheel. Het zijn twee Oldambtsters en een Westerwoldse uit het begin van de 20e eeuw. Een Oldambtster met portaal en balkon uit circa 1915 staat op 90 en op 92 vinden we één van hetzelfde type uit het begin van de 20e eeuw.

In Vlagtwedder Veldhuis loopt de Wollinghuizerweg gewoon door. Aan het begin staat op 101 een brede woning met vensterpartijen die doen vermoeden dat het gebouw omstreeks 1920 als kleine school is gebouwd. Verder liggen er nogal wat burger- en arbeiderswoningen, waarvan enkele met krimp. Op 141 staat een gaaf exemplaar, terwijl degene die op 145 stond kortgeleden is vervangen door een nieuwbouwwoning.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Peter Karstkarel
Lees meer