Weiwerd - dorp in Groningen
Weiwerd
Het wierdedorp Weiwerd is in de vroege middeleeuwen ontstaan. Het dorp ligt ten zuidoosten van Farmsum en is aan de noordzijde omvat door de Oosterhornhaven en het Oosterhornkanaal. Het heeft een vrijwel gave radiale structuur met ring- of ossenweg en enkele radiale paden. In 1814 is het door de Franse bezetting van Delfzijl geplunderd en in brand gestoken. De Weiwerders zelf verwaarloosden hun middeleeuwse kerk, waardoor het gebouw moest worden afgebroken. Met het (gewijde) puin is een weg verhard. Wel is er een nieuwe kerk gekomen.
De structuur van Weiwerd mag gaaf zijn, met de rest van het dorp is het droef gesteld. Het is een van de dorpen die ten prooi vielen aan de uitbreidingsdrang met gigantische bedrijventerreinen van Delfzijl. Van Oterdum resteert een begraafplaats, van Heveskes de desolaat liggende kerk. Weiwerd heeft zijn wierdestructuur nog en een paar boerderijen en huizen.
In Weiwerd is men in 1974 begonnen met de sloop van de midden op de wierde gelegen kerk. De witgepleisterde zaalkerk met rondboogvensters dateerde uit 1877 en bezat een half ingebouwde toren met een achtzijdige naaldspits. Na de sloop van de kerk werden meer gebouwen gesaneerd en sommige huizen en boerderijen die wel bewaard zijn gebleven lijken op de ondergang te wachten. Navrant, bij de wetenschap dat de verwachte explosieve groei van de bedrijvigheid uitbleef en het dorp gespaard had kunnen worden.
Aan de over de wierde leidende Heemkesweg ligt het kerkhof nog. Het heeft een hek en wordt onderhouden. Aan deze weg staan wat verloren een expressionistisch trafohuisje en een vervallen schuurtje. Aan het Borgpad is nog een onderhouden schuur en verder naar het noorden aan de Wierderond een robuuste boerderij met bijschuur en een vervallen exemplaar. Ook aan de T.J. Jansenweg is een goed onderhouden boerderij met bijschuur en hooiberg te vinden. Dit is alles wat van Weiwerd met zijn prachtige wierde rest.
Colofon
Bron: Noordboek