Wedderveer - dorp in Groningen

Wedderveer


Wedderveer
©: Peter Karstkarel

Wedderveer is een uitgestrekt buurschap noordelijk tussen Wedde en Blijham. De oorspronkelijk agrarische nederzetting ontstond op de westelijke oeverwal van het beekdal van de Westerwoldse Aa. De bebouwing staat aan de licht kronkelende Hoornderweg, overlopend in de Hoofdweg, die andere meanders maken dan de Aa-stroom, waardoor boeiende ruimtelijke beelden zijn ontstaan. De Hoofdweg is dichter bebouwd dan de Hoornderweg die met een bocht om de Weddermeden loopt. Ongeveer in het midden van de buurschap is een recreatiehaven aan de E. Mulderweg aangelegd en aan de andere zijde van de Westerwoldse Aa ligt het recreatiegebied Wedderbergen met bosschages en een camping. De naam van dit gebied is te danken aan een paar hoge stukken oeverwal. Achter dit gebied staat ten oosten van de autoweg de poldermolen Weddermarke, een finke achtkante bovenkruier uit 1898.

Aan de Hoornderweg staan enkele arbeidershuisjes, maar vooral boerderijen waaronder een Oldambtster van ongeveer 1900, een kop-romp van tien jaar later en een stelp. Opvallend is er een wit gepleisterde villa met erker in vernieuwingsstijl. Op de hoek met de Oederweg staat aan de Hoofdweg op een verhoogd erf een fraaie villa in kubistische vormen. Hierop volgt aan de westzijde van de Hoofdweg een reeks boerderijen: een vrij jonge kop-romp en enkele Oldambtster boerderijen uit het einde van de 19de eeuw. Tussen rijen burger- en arbeiderswoningen valt het witgepleisterde huis Eben Haëzer op.

Bij Hoofdweg 24, het herenhuis A-Stroom met een verdieping in expressionistische vormen, staat een spinnenkopmolen, in 1938 gebouwd op een stenen schuur. De zaagmolen met stelling, zelfzwichting en -kruiing en inwendig een enkel zaagraam, werd door molenaar L. Wiertsema zelf gebouwd. Op het achterterrein is ook nog een romp van een achtkante molen met gemetselde veldmuren te vinden.

Naast het herenhuis staat het eveneens omstreeks 1930 gebouwde expressionistische burgerhuis Lucretia. Noordelijker volgen aan beide zijden van de Hoofdweg reeksen burgerwoningen, waaronder enkele witgepleisterde uit de vernieuwingstijd van vlak na 1900.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Peter Karstkarel
Lees meer