Vledderveen - dorp in Groningen
Vledderveen
Vledderveen is ontstaan aan het eind van de achttiende eeuw, nadat vanuit Friesland een begin gemaakt was met de ontginning.
De eerste bewoners van het gebied waren jonge mensen die niet gehoorzaamden aan de strenge leefregels van de Maatschappij van Weldadigheid. Zij moesten de kolonies verlaten en vestigden zich vervolgens clandestien in plaggenhutten op de noordelijker gelegen velden. Dat gebied viel net buiten het bezit van de Maatschappij.
Aan het eind van de negentiende eeuw werden door de Maatschappij alsnog voorzieningen getroffen voor de bewoners van het veld noordelijk van Vledder. Koopman P.W. Janssen, die ook de rustoorden in Wilhelminaoord bekostigd had, schonk geld om een weg en een waterleiding te realiseren in de nederzetting Vledderveen. De hoofdstraat in het dorp heeft daarom de naam P.W. Janssenlaan gekregen.
Janssen liet tevens het veengebied ontginnen en bouwde lagere school De Heidehoek. In 2009 is het precies honderd jaar geleden dat deze school werd opgericht. Rond de school vormde zich de dorpskern. In 1934 werd aan de P.W. Janssenlaan de hervormde kapel Eben Haëzer gebouwd, een kleine zaalkerk met dakruiter. Tot die tijd werden diensten gehouden in een houten lokaaltje, dat in 1933 door storm werd verwoest. Even verderop aan dezelfde straat ligt het hertenkamp van Vledderveen.
Aan de Jodenweg staat dorpshuis De Heidehoek, dat onderdak biedt aan de vele verenigingen in het dorp. Voor de Tweede Wereldoorlog heette het zandweggetje nog Schoolpad. Joodse dwangarbeiders hebben de weg verlengd en opgeknapt in het kader van werkverschaffng. Zij waren na 1942 geïnterneerd in een kamp aan de Middenweg, even ten zuidwesten van het dorp. Deze arbeiders zijn later overgebracht naar kamp Westerbork.
In de volksmond heette het paadje na de oorlog Jodenweg, een naam die later offcieel werd om de historie niet te vergeten. Aan het begin van de weg staat een monumentje, bestaande uit een kei met plaquette.
Colofon
Bron: Noordboek