Ter Wupping - dorp in Groningen
Ter Wupping
Rond Onstwedde ligt aan de noordoostzijde een waaier aan essenzwermdorpen: in het noordoosten bij het stroomgebied van de Ruiten Aa de schilderachtige gehuchten Ter Wupping en Wessinghuizen en in het oosten en noorden Smeerling en Holte. Ver in zuidwestelijke richting ligt dan nog Ter Maarsch.
De agrarische buurschappen zijn ontstaan omdat de es bij het moederdorp door verschraling minder opbracht, maar ook omdat door bevolkingstoename meer akkergrond nodig was. De lagere zandkoppen in de omgeving zijn toen opgezocht om van daaruit de omliggende gebieden in cultuur te brengen. Buiten de agrarische productie is er geen andere economische druk op deze buurschappen geweest en daardoor bezitten ze nog grotendeels hun authentieke karakter. Ter Wupping en Wessinghuizen zijn op zandkoppen nabij de Ruiten Aa ontstaan, waarbij deze beek bij Ter Wupping mooi om de hoogte heen meandert. Beide gehuchten hebben geen voorzieningen.
In Ter Wupping staan enkele Westerwoldse boerderijen en vernieuwde landarbeiderswoningen van dit type, zoals Ter Wuppingerweg 7 en 12. De boerderij op 10 heeft een deels oude Friese schuur. Kort voor de oorlog zijn voorgevel en voorhuis vernieuwd, waardoor het een kop-rompboerderij is geworden. Bij 17 is de schuur in 1933 vernieuwd. Authentiek zijn Ter Wupping 11 en 19, boerderijen van het Westerwoldse type uit omstreeks 1870 met een schuur met houten voorschot. In Wessinghuizen, vlakbij de samenkomst van Mussel Aa en Ruiten Aa, staan eveneens Westerwoldse boerderijen, waaronder nummer 15 met een gemetselde schuurtopgevel.
Een variant op de Westerwoldse boerderij is nummer 18, met een voorhuis met wolfsend uit de jaren dertig. Aan de Wessinghuizerweg, even buiten Onstwedde, staat op nummer 11a een boerderij van het Westerwoldse type met mogelijk een 17de-eeuw voorhuis. De boerderij is omstreeks 1800 uitgebreid en de schuur is in de 20e eeuw verlengd. Aan dezelfde weg is op nummer 15 nog een grote Westerwoldse boerderij te vinden met een gemetselde geveltop van de schuur.
Colofon
Bron: Noordboek