Ter Wisch - dorp in Groningen
Ter Wisch is een puur agrarische wegbuurschap die in de 19de eeuw is ontstaan en nu aan weerszijden van de N976 is komen te liggen, de oude verbindingsweg van Ter Apel naar Sellingen en verder naar het noorden. Vanuit het zuiden loopt de Ruiten Aa eerst met deze weg mee om met een fauwe bocht ten oosten van Ter Wisch verder te stromen. Ter Wisch betekent: op de lage weidegrond. Noordelijk van deze buurt liggen nog ’t Veerste Veldhuis en Ter Walslage, die ook wel als buurschappen worden beschouwd. Oostwaarts loopt de Wischluiweg naar de Ruiten Aa en verderop naar het Ruiten-Aa Kanaal. Daar ligt de Wischluibrug, een draaibrug van omstreeks 1915 met een brugwachterswoning uit dezelfde tijd en aan de andere kant van het kanaal staat een boerderij die Westerwoldse karaktertrekken heeft.
De bebouwing van Ter Wisch en omgeving bestaat vrijwel uitsluitend uit boerderijen. Een van de weinige uitzonderingen is café Welgelegen, een etablissement dat al aan het eind van de 19de eeuw aan de Ter Apelerstraat bestond, maar nu gehuisvest is in een bouwwerk van omstreeks 1930. Aan de Sellingerstraat is op nummer 5 de interessantste boerderij te vinden, een in deze omgeving zeldzaam geworden hallenhuisboerderij uit ongeveer 1790 met een dwarsdeel en een verdiepte baanderdeur. Ernaast (3) staat een Westerwoldse boerderij uit de eerste helft van de 19de eeuw met een zijlangsdeel en een baanderdeur in de voorgevel.
Op nummer 10 ligt een kleine Westerwoldse boerderij. Aan de Ter Apelerstraat is een fink aantal boerderijen te vinden, meestal van het Oldambtster (27, 30, 42, 48) of Westerwoldse (34, 36-38, 46, 51) type. Nummer 30 is ’t Veerste Veldhuis, een grote boerenplaats die omstreeks 1925 zal zijn gebouwd en op nummer 36-38 staat een merkwaardige dubbele boerderij. Een Westerwoldse boerderij op nummer 51 dateert mogelijk deels van 1910 en deels van 1950. Er staat een kleine schaapskooi bij.
Colofon
Bron: Noordboek