Ter Maarsch - dorp in Groningen

Ter Maarsch


Ter Maarsch
©: Peter Karstkarel

Ter Maarsch is een essenzwermgehucht ten zuidwesten van Onstwedde dat al uit de 18e eeuw kan dateren. De weg van Onstwedde naar Stadskanaal doorsnijdt deze agrarische buurschap en dat is een forse verstoring van het oorspronkelijke karakter. Rond Onstwedde zijn vooral ten noorden en oosten essenzwermgehuchten gegroeid: Smeerling, Ter Wupping, Wessinghuizen en nog een paar kleinere. Ter Maarsch ligt vrij ver van het moederdorp aan de rand van de veenkoloniën. De agrarische buurschappen zijn ontstaan omdat de essen bij het moederdorp door uitputting minder opbrachten, maar ook omdat door bevolkingstoename meer landbouwgrond nodig was. De lagere zandkoppen in de omgeving zijn toen opgezocht om van daaruit de omliggende gebieden in cultuur te brengen. Buiten de agrarische productie is er geen andere economische druk op deze buurschappen geweest en bezitten ze nog goeddeels hun authentieke karakter.

Aan de doorgaande weg staat één opgeknapte arbeiderswoning; verder zijn in het gehucht alleen maar boerderijen te vinden. Vlak langs de weg op nummer 5 een grote schuur met gepleisterde en donker geschilderde zijmuren en die is voorzien van grote baanderdeuren met in de afgewolfde geveltop drie ronde vensters. Daarachter staat op nummer 4 de oudste boerderij, een mengvorm van het Oldambtster en het Westerwoldse type, met grote baanderdeuren in de rechtervoorkant van de schuur en een robuust voorhuis met in de hoge geveltop slechts één rij ramen voor een zaadzolder. De centraal geplaatste ingangspartij is omlijst en de ankers in de geveltop vertellen dat het in 1817 is gebouwd.

Een Oldambtster boerderij van omstreeks 1870 met een dwarsgeplaatst voorhuis staat op nummer 3. Het voorhuis heeft een centrale portiekpartij en er zit een reeks zeer lage zaadzoldervensters in. Op nummer 2 staat een Oldambtster boerderij uit de jaren dertig en op nummer 6 een wederopbouwboerderij, een kop-romp met de baanderdeur in de rechtervoorgevel van de schuur.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Peter Karstkarel
Lees meer