Ter Borg - dorp in Groningen

Ter Borg


Ter Borg
©: Peter Karstkarel

Ter Borg is een oud esbuurschap ten zuidwesten van Sellingen en ligt onmiddellijk aan de Ruiten Aa. Het betekent: op de berg. Hier hebben generaties van de familie Ter Borg geboerd. De buurschap zou daar de naam aan te danken hebben, maar het omgekeerde ligt meer voor de hand. De Ter Apelerweg, de N976, loopt op enige afstand om de buurschap. Hieraan ligt op nummer 6 als enige bebouwing een keuterij van omstreeks 1910. Aan de andere kant van de Ruiten Aa is het natuurgebied Ter Borg, een gevarieerd gebied van 35 hectare, bosrijk met heidevelden en enkele plassen. De ensemblewaarde van drie boerderijen, een woning en een schaapskooi met de paden, de beplantingen en de beek is groot. Vooraan staat een bescheiden villa met een decoratieve uitdossing die kenmerkend is voor het begin van de 20e eeuw.

De grote boerderij Borgerweg 3 is van het klassieke Westerwoldse type, in 1826 opgetrokken in een frisrode steen en met in de hoge voorgevel een ingangspartij met bovenlicht en twee zolders. De schuur heeft aan beide zijden een deel. In de dwarsgang tussen woonhuis en schuur zit nog de oorspronkelijke bedsteden- en kastenwand. Op nummer 4 staat een grote boerderij van het nieuwe Westerwoldse type met hoog voorhuis met zolder. De omlijste ingangspartij zit aan de zijkant en de baanderdeur is aan de achterzijde van de schuur.

De boerderij Borgerweg 1 uit 1878 is van het Oldambtster type met een voorhuis en met de omlijste ingang terzijde. Bij de brug over de Ruiten Aa ligt aan de groene oever een grote, zeldzame schaapskooi die oorspronkelijk uit de 17e eeuw dateert.

Ten zuidoosten van Ter Borg is in 1911-’17 in het Ruiten-Aa Kanaal de Zuidveldstersluis als schutsluis met stuw, loskade, en sluiswachterswoning aangelegd. De klapbrug is na de oorlog vernieuwd. Er ligt een kazemat van het type stekelvarken uit 1939 bij.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Peter Karstkarel
Lees meer