Tange - dorp in Groningen
Tange
Tange is een oude randveennederzetting die in de 18e eeuw of misschien al vroeger kan zijn ontstaan. Tange is een Westerwoldse aanduiding van een zandige hoogte. In het westen van Westerwolde betekent dit dat vanuit dergelijke hoogten het omliggende veen werd ontgonnen. Het gebeurde niet systematisch, maar kleinschalig door landarbeiders en keuterboeren.
Het dorp wordt ook wel met Tange-Alteveer aangeduid, gevolg van de sterke sociaal-maatschappelijke banden tussen Alteveer en Tange. Alteveer is als kanaaldorp heel anders van karakter en is pas aan het eind van de 19de eeuw ontstaan als streek van veenarbeiders. Tange is aanzienlijk ouder en agrarisch van karakter.
Tange laat dat nog steeds zien met een bebouwing die niet verspreid is, maar wel heel ruim ligt. Deze bebouwing staat voornamelijk aan weerszijden van de Beumeesweg die na de samenkomst met de Tellingerweg als grote weg naar het westen richting Alteveer wordt voortgezet. Ook richting Onstwedde staat bebouwing. Daar krijgt de Beumeesweg een vervolg als Verlengde Luringstraat. De meeste arbeiderswoningen en keuterijen zijn inmiddels voor gewone bewoning in gebruik genomen. Veel woningen zijn vernieuwd en soms uitgebreid. De verandering in gebruik is vooral af te lezen aan de inrichting van de erven.
Het duidelijkst naar het verleden wijst een boerenschuur aan de Duinweg, een pad in het verlengde van de Beumeesweg. De schuur zal uit de tweede helft van de 19de eeuw dateren en heeft de baanderdeur bij de krimp aan de zijkant met daarboven houten schotwerk. Misschien heeft aan de voorzijde een kleine woning gezeten. Aan de Verlengde Luringweg 2 ligt een vrij authentieke keuterij; alleen de zijbaander is veranderd. Aan de Beumeesweg staan op 12 en 16 aardige, opgeknapte arbeiderswoningen en op 1, 7, 23 en 25 keuterijen die nog redelijk authentiek zijn. Op nummer 43 is een typisch Westerwoldse keuterij gestuukt en tot landhuisje verbouwd.
Colofon
Bron: Noordboek