t Lage van de Weg - dorp in Groningen
t Lage van de Weg
’t Lage van de Weg is een jonge buurschap in de Uiterdijksche Landen, even ten westen van Uithuizen. Vanaf het midden van de 19de eeuw groeide de buurt als woonkern waardoor nabij het centrale kruispunt zelfs aaneengesloten bebouwing ontstond. In 1859 werd aan de zuidzijde van de weg een koren- en pelmolen met stelling opgericht. Het was geen succes; nadat hij spoedig van eigenaar wisselde is het bouwsel in 1875 op afbraak verkocht.
Mogelijk is de naam afgeleid van het ‘Lage Watt’, de kwelder die hier heeft gelegen. De buurt werd ook wel ’t Leege genoemd. De weg die de polder in leidt heet de Lageweg. Deze loopt tot de Oude Dijk die daar zijn westelijke eindpunt heeft. De oude doorgaande weg van Usquert naar Uithuizen heet Bovenweg. Het weggetje naar het zuiden is de Ossegang, een verwarrende naam want bij wierdedorpen is dat de ringweg en hier is geen sprake van een wierde.
De buurt kent nauwelijks hoogtepunten. Opvallend is wel het voormalige bedrijfspand met een hoekaccent in twee verdiepingen bij het kruispunt. Het is circa 1905 gebouwd in een lokale vernieuwingsstijl met allerlei sier van pleister en kunststeen. Op nummer 2 staat het voormalige café Swijghuizen, een eenvoudig, gerestaureerd dwarsgeplaatst pand. In het centrum staan verder huizen en (voormalige) bedrijfspanden compact bij elkaar. Zonder rechte rooilijnen, wat een levendig straatbeeld oplevert. Vanuit het centrum wordt de lintbebouwing steeds losser en jonger met onder meer fraaie kleine villa’s in expressionistische trant. Aan de Lageweg staan voornamelijk arbeidershuizen die gebouwd zijn vanaf het einde van de 19de eeuw. Helemaal bij de Oude Dijk ligt een gaaf boerderijtje met krimp uit ongeveer 1890. Richting Uithuizen ligt een aantal boerderijen, waaronder de Riep Hemmemaheerd uit 1856. Richting Usquert heet het gebied De Steek met een reeks monumentale boerderijen, waaronder de Boumaheerd in decoratieve mengstijl, Zuidpool uit 1852 met een gereconstrueerde karnrosmolen en Cleveringa Heert met een parktuin.
Colofon
Bron: Noordboek