Sint Annen - dorp in Groningen

Sint Annen


Sint Annen
©: Nieske Riemersma

Sint-Annen is een komdorp dat in de late middeleeuwen is ontstaan bij het in 1345 gestichte vrouwenklooster Parva Adwerth, klein Aduard. Het was een dochterklooster van de cistercienzer abdij van Aduard en kreeg de naam ‘ad sanctam Annam’, gewijd aan Sint-Anna. Het klooster is in 1594 gesloten en spoedig daarna afgebroken. Het kleine dorp behield de naam van het klooster. Vlakbij het dorp loopt het Sint Annermaar richting het Kardingermaar. Het gedeelte in het dorp is gedempt. De Hoofdweg met daaraan vrijwel alle bebouwing heeft een krap profel en vormde als doorgaande weg van Ten Boer naar Bedum een lastige passage. Toen bij het dorp de Eemsweg was gelegd werd het zo druk dat het als een van de eerste dorpen in 1982 een rondweg kreeg.

Het kleine Sint-Annen heeft een kerkje gehad. De kosterswoning staat met de korte gevel naar de Hoofdweg en onder de doorlopende kap was in het achterste gedeelte aan het Kerkpad de kerk ondergebracht. Het is nog te zien aan de spitsboognissen, waarin woonhuisvensters kwamen toen de functie wijzigde.

De dorpsgemeenschap heeft in de jaren zeventig op het pleintje van het Kerkpad een klokkenstoel laten plaatsen. Aan Hoofdweg 5 staat de voormalige openbare lagere school. Het gebouw dateert uit 1806 en is in 1890 ingrijpend verbouwd waarbij op de naald een dakruiter is geplaatst. De in 1818 aan de zuidelijke rand van het dorpje, aan het Molenpad, gestichte molen is in 1924 afgeknot. De gepleisterde romp is met enige uitbreiding ingericht tot dorpshuis De Meuln. Middenin de Hoofdstraat staat de voormalige herberg Klinkhamer, een dwarsgeplaatst gebouw uit ongeveer 1870 met afgewolfd zadeldak en een schuur als stalling.

De overige schilderachtige bebouwing bestaat uit bescheiden woningen, voornamelijk met afgewolfde zadeldaken, met uitzondering van de notabele woning op 21 met middengang.

Ten westen van het dorp ligt het wegbuurtje Sint-Annerhuisjes. Dit hoort bij de buurgemeente Bedum.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Nieske Riemersma
Lees meer