Roodeschool - dorp in Groningen

Roodeschool


Roodeschool
©: Peter Karstkarel

Roodeschool is oorspronkelijk een dijkdorp dat in de loop van de 17e eeuw is ontstaan. Het ligt binnen de middeleeuwse zeewering die hier nauwelijks meer te herkennen is. Het dorp kwam veilig te liggen toen vanaf 1718 een dijk een uitgestrekt kweldergebied tot de Oostpolder vormde. Er woonde eerder al zoveel volk dat de kerkvoogdij van Uithuizen hier in 1684 een school stichtte. De school is in 1730 door een nieuw gebouw vervangen dat met zijn rode bouwmateriaal naamgever van de nederzetting werd. In 1893 kreeg Roodeschool een spoorverbinding met Groningen, de noordelijkste lijn van het land. Met het toenemen en verdichten van de lintbebouwing vanaf het eind van de 19de eeuw kreeg Roodeschool het karakter van een wegdorp. Dit wordt als een probleem ervaren omdat de Hooilandseweg als deel van de N363 veel (zwaar) verkeer aantrekt.

Hoewel de gemeenschap groeide, is hier aanvankelijk geen kerk gesticht. Die kwam oostelijker in het dorp Oosteinde dat na de kerkstichting in 1846 wel ‘’t Nieuw Kerkje’ werd genoemd. De afgescheidenen stichtten in 1871 aan de Hooilandseweg 82 een kerk waar omstreeks 1900 een pastorie bij kwam en bovendien een school werd gebouwd. Een nieuwe gereformeerde kerk is in 1950 op nummer 75 gesticht, een traditionalistisch gebouw in de trant van de Delftse School.

De lintbebouwing varieert van kleine arbeidershuisjes van omstreeks 1900 en villa’s in vernieuwingsstijl (nummers 53 tot 57 en 93) van circa 1910 tot burgerhuizen en villa’s uit de jaren dertig (nummers 87 en 89) met een expressionistische karakteristiek. Enkele bedrijfsgebouwen uit deze tijd vallen op door formaat en uitdrukking: een garage op nummer 48 en een winkel op de hoek met de Tilweg. De voormalige bakkerij in de Trompstraat is het fraaiste expressionistische pand.

Boerderijen ontbreken evenmin, enkele staan evenwijdig aan de Hooilandseweg, waaronder die op nummer 18, nu onderkomen van het dorpshuis en van Steunstee, een voorziening voor senioren.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Peter Karstkarel
Lees meer