Rhederbrug - dorp in Groningen
Rhederbrug
Rhederbrug is een jong en klein dorp, aan de zuidkant en haaks liggend op de bebouwingsas van Bellingwolde. Het kreeg zijn naam van de brug in de Rhederweg over het Vereenigd of B.L. Tijdenskanaal. De weg voert naar het Rhederveld en verder naar het dorp Rhede over de Duitse grens. Het Rhederveld is een agrarisch gebied van 550 hectare met verspreid liggende boerderijen. Het moerassige veengebied is na onteigening van Duitse eigenaren tussen 1930 en 1935 door werkverschaffng in cultuur gebracht. Er werkten in 1935 liefst 1400 arbeiders; koningin Wilhelmina is er op bezoek geweest.
De oorsprong van Rhederbrug is te vergelijken met die van de paden dwars op de Bellingwolder Hoofdweg, zoals de Sportweg, de Nieuwe Weg en de Koloniesweg. Boerenarbeiders woonden vanouds op of bij de boerderijen, maar ze moesten zich in de loop van de 19de eeuw zelfstandig vestigen aan de toen nog onverharde paden. De Rhederweg strekte zich nog langer uit dan de andere paden, omdat de brug de ontsluiting naar het Rhederveld is.
De bebouwing heeft vooral plaatsgevonden aan de zuidzijde. Deze bestaat voornamelijk uit arbeidershuizen uit het begin van de 20e eeuw met hier en daar enige jongere woningen. Buiten de lange zuidelijke bebouwingszoom is bij de brug sprake van concentratie van bebouwing aan alle zijden van de kruising van land- en waterweg. Daar staat op de hoek de voormalige brugwachterswoning uit het begin van de 20e eeuw en vlak daarbij, in de breedte, de voormalige basisschool. Aan het Slengpad kwam een nieuwe basisschool en de oude eind-19de-eeuwse school is in gebruik gekomen als zadelmuseum, waar het productieproces kan worden gevolgd. Hier staat ook het vrij nieuwe dorpshuis De Brug waar het sociale, maatschappelijke en culturele dorpsleven zich concentreert. Wat verder naar het westen staat bescheiden teruggerooid het kerkje uit 1912. Het is niet meer voor de eredienst in gebruik.
Colofon
Bron: Noordboek