Reiderwolderpolder - dorp in Groningen

Reiderwolderpolder


Reiderwolderpolder
©: Peter Karstkarel

Reiderwolderpolder en Stadspolder zijn agrarische wegbuurschappen die centraal in de gelijknamige polders liggen. Deze polders rondden in 1740 en 1862 met de Nieuwe Stadspolder of Reiderpolder 2de afdeling in 1874 de indijking van de beide armen van de ingebroken Dollard af. Alleen de Carel Coenraadpolder is in 1929 nog voor het grootste deel van de Reiderwolderpolder gelegd. De Reiderwolderpolder is genoemd naar het verdronken dorp Reiderwolde.

De Stadspolder en Nieuwe Stadspolder kregen hun naam omdat de stad Groningen er grote belangen had. Ongeveer een derde van de polders was lange tijd in beheer van of in huur uitgegeven door de Stad. De Stad werd wel de grootste boer van Nederland genoemd. De polders kunnen worden bereikt door coupures in de slaperdijken. Bij die boven Drieborg in de Kwelderdijk staat een schotbalkenhok.

Boven Hongerige Wolf zit naast de slapersluis met voetgangersrolbrug een coupure naar de Carel Coenraadpolder en er is een coupure waar Opdijk, Egyptische Dijk en Kwelderdijk elkaar ontmoeten. In de oksel van deze dijken staat een boerderijvormige schuur met woning uit ongeveer 1890. De boerderijen liggen weliswaar ruim uit elkaar, maar in de weidse ruimte vormen ze toch linten, in de Reiderwolderpolder sterker dan in de Stadspolder. In de Stadspolder is de Kleine Ham op nummer 19 de fraaiste: de ingang van het voorhuis wordt omvat door pilasters en een balkon, de verdieping heeft sierlijke rondboogvensters en de daklijst ajourranden. De Fekko Mellesheerd is de grootste, een boerderij uit ongeveer 1960. In de Reiderwolderpolder zijn enkele grote, nieuwe agrarische complexen te vinden, onder meer op de nummers 1 en 3. Op 5 staat een gave Oldambtster boerderij uit circa 1890 en nummer 10 heeft een meerkapsschuur en een fraai traditionalistisch voorhuis uit het begin van de jaren vijftig. Topsum op nummer 18 is met zijn dwarsgeplaatste voorhuis uit ongeveer 1880 misschien wel de oudste boerenplaats.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Peter Karstkarel
Lees meer