Oudedijk - dorp in Groningen

Oudedijk


Oudedijk
©: Peter Karstkarel

Oudedijk is een dijkbuurt die na het leggen van de Schanskerdijk in 1657 geleidelijk is ontstaan. In de late middeleeuwen was de zee diep in het Oldambt doorgedrongen en had zo de Dollardboezem doen ontstaan. Vanaf de 17e eeuw is door het leggen van dijken geleidelijk land op de zee heroverd. Venig moerasbos was grotendeels weggeslagen, vruchtbaar kleiland was opgeslibd. De Schanskerdijk, ook Oudedijk genoemd, was na de Hamdijk (1605) de tweede dijk in de oostelijke arm van de Dollardboezem waarmee land werd ingepolderd. De dijk liep vanaf de Nieuweschans via de route waar nu de dijkbuurschappen Drieborg, Oudedijk, Kostverloren, Hongerige Wolf en Ganzedijk liggen naar Finsterwolde. Hiermee ontstond de Schanskerpolder. Aan de oostelijke en noordelijke kant volgden later de Kroonpolder (1696) en de Stadspolder (1740).

Het vruchtbare gewonnen land moest in cultuur worden gebracht en dat trok veel arbeiders aan, die zich vestigden in buurschappen aan de dijken. Buurschap Oudedijk ten noordwesten van Drieborg dankt zijn naam aan de Schanskerdijk die na verdere bedijkingen Oudedijk werd genoemd. Er zijn in Groningen nog vier buurschappen met deze naam, maar deze in Reiderland doet zijn naam het meest eer aan. De dijk is heel goed te ervaren, vooral door het aanzienlijke niveauverschil aan weerszijden van de dijk. Het scheelt op sommige plaatsen wel anderhalve meter. Polder de Binnenlanden ligt lager door het inklinken van de veenondergrond en de Kroonpolder is opgeslibd kweldergebied dat is ingedijkt.

Aan weerszijden van de dijk staan veelal opgeknapte of vernieuwde arbeiderswoningen uit de eerste helft van de 20e eeuw, meest met de geveltop naar de dijk gericht. Aan de oostkant zijn ook een paar rijen naoorlogse woningwetwoningen te vinden. In het midden staat ten noorden van de dijk een grote boerderij met een villa-voorhuis uit de jaren dertig.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Peter Karstkarel
Lees meer