Niehove - dorp in Groningen

Niehove


Niehove
©: Peter Karstkarel

Niehove is een wierdedorp dat in de vroege middeleeuwen is ontstaan op een kwelderwal. Het is een van de fraaiste wierden met een radiale structuur. Om het kerkhof ligt een ringweg, de Kerkstraat, en daarvandaan lopen vijf radiale paden naar de ossenweg aan de zool van de wierde, de Rikkerdaweg die aan de noordzijde nog compleet is. Aan de andere kant is de wierde aan het eind van de 19de eeuw afgegraven en daar is de hoogte van de kunstmatige heuvel het best te ervaren.

De dorpskerk is een vrij langgerekte zaalkerk uit de 13e eeuw met een driezijdig gesloten koor uit de 15e eeuw. In de noordmuur van het schip zitten nog oorspronkelijke smalle, laatromaanse vensters die vrij ver uit elkaar staan. Het inwendige is dus zeker overwelfd geweest.

De grote spitsboogvensters zijn later ingebroken. De westelijke gevel is in 1613 vernieuwd. Deze wordt bekroond door een dakruiter met een hoge naaldspits. Er hangt een luidklok in van zeer hoge ouderdom, uit de 14de of zelfs de 13e eeuw. Het interieur met fraai meubilair bevat een presentatie van de geschiedenis van het wierdedorp.

De bebouwing die zich aan de Kerkstraat om de kerk schaart is divers. Café De Eissenhof is het enige pand met twee bouwlagen. Het werd al in de 18e eeuw gebouwd en kreeg omstreeks 1900 een verdieping. Een stalling ontbreekt niet. De woningen zijn veelal in de breedte geplaatst en voornamelijk daterend uit de 19de eeuw. Dit zien we ook aan de radiale paden Kerkpad, Kloosterweg, Smidsweg en Molenpad, waar op nummer 2 de sarrieshut uit het eind van de 18e eeuw is te vinden. Aan de Ds. J. Wiegersweg zijn een paar woningen van kalkzandsteen gebouwd, maar staat ook een breed pand met grote vensters en metselmozaïek, waarschijnlijk de vroegere school. Aan de Rikkerdaweg liggen veel 19de-eeuwse dwarspanden, maar ook een grote, gepleisterde villa in vernieuwingsstijl.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Peter Karstkarel
Lees meer