Nansum - dorp in Groningen
Nansum is een van de drie middeleeuwse wierden van Holwierde en omgeving die het dichtst bij de Eemsdijk voor het noordelijk deel van de Bocht van Watum ligt. In de middeleeuwen komt het voor met de naam Nothensum, wat betekent: het heem van Nothi of Notha, en dat is een mansnaam. Nansum groeide niet, zoals de wierde Katmis wel, aan Holwierde vast en de buurschap wordt er nu van gescheiden door de Hogelandsterweg. Nansum heeft het nooit tot een kerk gebracht, de inwoners waren en zijn op Holwierde gericht.
In de 16de en 17e eeuw stond hier op de wierde de borg Nansum die door een tak van de familie Ripperda, zich noemende Tho Nansum, werd bewoond. De borg is in de tweede helft van de 17e eeuw gesloopt. Er staat nu een woning met de naam Burchtstee. Op de plaats van de oude wierde is een losse woonkern ontwikkeld. Arbeiderswoningen uit het begin van de twintigste eeuw worden gevarieerd met nieuwe vrijstaande woningen in historische stijl en enkele eigentijdse. Tussen een paar kleine (woon)boerderijen valt een grote kop-hals-rompboerderij op, met hoog dwarsgeplaatst voorhuis, gebouwd kort na de Tweede Wereldoorlog. Verderop aan de Dijkweg staan verspreid enige boerderijen in het land en achter de dijk enkele betonnen bunkers.
Ten zuiden van Nansum ligt aan weerszijden van de Marsumerweg een groep van zeven betonnen bunkers van het Navigatiestation Groningen van de Koninklijke Luchtmacht. Ze werden tussen 1952 en 1957 gebouwd, tijdens de Koude Oorlog. In totaal boden de twaalf meter diepe bunkers ruimte aan 378 manschappen. Het complex is in 1964 opgeheven. Het in redelijke staat verkerende geheel wordt beheerd door de Stichting Cold War Historical Center in Uithuizen.
Colofon
Bron: Noordboek