Munnekemoer - dorp in Groningen

Munnekemoer


Munnekemoer
©: Peter Karstkarel

Munnekemoer is een kanaaldorp dat is ontstaan na verlenging van 1856 tot 1858 van het Ter Apelkanaal tot voorbij Munnekemoer. In het noorden, waar Munnekemoer overgaat in Barnfair, is het Haren-Rütenbrock Kanal op het Ter Apelkanaal aangesloten. In het noorden is door deze kanalen een soort schiereiland gevormd dat door een viaduct, een brug en twee sluizen wordt omringd. Het viaduct in de N366 vanaf Stadskanaal over het Ter Apelkanaal richting Duitsland is recent vernieuwd. De brug over het Haren-Rütenbrock Kanal is een hefbrug met vier pylonen die uit de jaren dertig zal stammen. Aan weerszijden van de brug zijn twee stalen rolpalen geplaatst om met jaaglijnen de bocht beter te kunnen nemen.

In het noorden ligt het Achtste Verlaat in het kanaal, een schutsluis met een sluiskom met afgeronde hoeken. De sluiswachterswoning, Munnekemoer Oost 4, is een uit ongeveer 1870 daterende hoge woning met krimpen en zijvensters voor het uitzicht over het kanaal. De vensters kregen kepervormige wenkbrauwen van pleister en in de geveltop is een reliëfsteen met het stadswapen van Groningen aangebracht, afkomstig van het in 1874 gesloopte waaggebouw op de Grote Markt. Bij de monding van het Haren-Rütenbrock Kanal kwam ook een schutsluis, eveneens met een kom met afgeronde hoeken. Aan de Rütenbrockerweg 2 staat een café in mengstijl van omstreeks 1885 met latere uitbreidingen. Verderop ligt het voormalige douanekantoor, een L-vormig laag bouwwerk van omstreeks 1925 met expressief metselwerk in rood en bruin en een keramische gevelplaat met Nederlandsche Douane. Hier liggen nog twee kazematten uit 1939, van bescheiden formaat en van het type stekelvarken.

Aan weerszijden van het Ter Apelkanaal staan voornamelijk arbeidershuizen uit de eerste helft van de 20e eeuw, maar er is ook wat volkswoningbouw van vlak na de oorlog. Bij het viaduct is de bebouwing enigszins verdicht en daar staat op Munnekemoer Oost 11 een voormalige winkel, met expressieve pilasters tussen de etalages en de portiek.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Peter Karstkarel
Lees meer