Meedhuizen - dorp in Groningen
Meedhuizen is een streekdorp dat in de 13e eeuw is ontstaan te midden van laaggelegen gras- en akkerland. Dit lage land op de overgang van de veenstreken en de klei bestaat uit een vooral hier voorkomende grondsoort: rodoorn, een vermenging van klei en hoogveen die humusrijk, maar kalkarm is. Nadat in 18691871 het Afwateringskanaal van Duurswold aan de noordzijde van het dorp was gegraven, is daar kruislings op de oorspronkelijke noordzuid gerichte ontwikkelingsas bebouwing ontwikkeld. Aan de noordzijde van het kanaal aan een kade, aan de zuidzijde met de erven naar het water gericht. Na de Tweede Wereldoorlog is de dorpsuitbreiding parallel aan de hoofdas, aan de zuidoostzijde ontwikkeld. Het Meedhuizer Meer is in 1876 drooggemalen; de schrale grond is bemest met wierde-aarde van de borgstee van Farmsum.
De dorpskerk op een verhoogd en oorspronkelijk geheel omgracht kerkhof is een rechtgesloten zaalkerk die deels uit de eerste helft van de 13e eeuw dateert. De verschillende malen verbouwde kerk is oorspronkelijk romano-gotisch. De dichtgezette vensters in het rechtgesloten koor getuigen daarvan. Ze hebben rondstaven in de dagkanten. Daar aan de oostzijde is te zien hoe sterk het muurwerk is gaan wijken. Op de zuidoostelijke hoek is dan ook een stevige, wigvormige steunbeer aangebracht. Daarnaast houden ankers de zaak bijeen. In 1703 vond een ingrijpende verbouwing plaats. De stenen gewelven zijn weggebroken en geveltoppen verdwenen. De westtoren is in 1803 opgetrokken, maar de huidige toren is het resultaat van verbouwingen in 1833 en 1928. Toen is ook de ingesnoerde spits aangebracht.
Aan de Hoofdstraat en ook aan de Maarlaan langs het kanaal staan voornamelijk arbeidershuizen en burgerwoningen uit de eerste helft van de 20e eeuw. Tussen enkele boerderijen valt een finke van het Oldambtster type op.
Noordelijk aan de Meedhuizerweg ligt de fraaie villaboerderij Nieuw Oosterbroek. Ten zuiden van het dorp is het station (1926) van de Woldjerspoorlijn te vinden.
Colofon
Bron: Noordboek