Luddeweer - dorp in Groningen
Luddeweer
Luddeweer is een wegdorp dat in zijn huidige gedaante in de loop van de 19de eeuw is gevormd. De naam wordt verklaard door de mansnaam Ludde die hier een weer, onontgonnen land, bewoonde of bezat. Het heeft een offciële dorpsstatus, maar het is niet meer dan een kleine buurschap met nog enkele boerenbuurten in de nabije omgeving, zoals Blokum nabij het Eemskanaal en een agrarisch buurtje aan de Laanweg bij hetzelfde kanaal. Het is zeer waarschijnlijk dat hier al in de middeleeuwen bewoning was. Luddeweer lag namelijk nabij de Fivel, de stroom die in open verbinding met de zee stond en die nu nauwelijks meer in het landschap is terug te vinden. De Scharmer en de Slochter Ae anderhalve kilometer ten zuiden van Luddeweer zijn er herinneringen aan.
De Fivel was een getijdenrivier waardoor bij vloed het weliswaar zoute maar ook slibrijke zeewater diep het land in kon dringen. Het slib kon op rustige plekken bezinken en zo is de Fivel geleidelijk dichtgeslibd. Door inklinking van de omliggende veenlanden is de vroegere bedding met opgeslibde klei een rug in het landschap gaan vormen. Over deze structuurbepalende hoogte is de meanderende weg van Luddeweer gelegd.
De Slochtermeenteweg komt vanuit het oosten uit bij de Luddeweersterweg tussen Lageland en Overschild. Bij de driesprong staan een paar in boomsingels verpakte gebouwen. Een finke boerderij met een nieuw gebouwd voorhuis en ernaast een woning uit de jaren zeventig. Hiertegenover ligt boerderij Aurora, een Oldambtster boerderij met enkele aanbouwsels. Even verder staat op nummer 11 een keuterij met krimp uit ongeveer 1910 en op 13 een kop-rompboerderij van iets jongere leeftijd. Luddeweersterweg 2 is een geheel nieuw bedrijf bestaande uit een grote schuur en een dwarsgeplaatst woonhuis, zorgvuldig gebouwd in traditionele vormen. Aan de noordelijk liggende Laanweg staat een rij kleine woningen met op de hoek een witgeschilderde burgerwoning van omstreeks 1930.
Colofon
Bron: Noordboek