Laude - dorp in Groningen
Laude
Laude is een esbuurschap ten zuiden van Sellingen. Zij was oorspronkelijk een van de drie markes van het kerspel Sellingen met gezamenlijk grondgebied van de participerende boeren. Maar de marke is in 1865 ontbonden en de landerijen zijn onder de deelnemende boeren verdeeld. Het is een kenmerkende agrarische nederzetting met een vrij losse bebouwing. De N976 van Ter Apel naar Sellingen en verder naar het noorden snijdt nogal onbarmhartig door de buurschap. De weg is belangrijk voor de ontsluiting, maar daardoor is de vrij gave esstructuur lastig te herkennen. Ten oosten ligt kampeerterrein De Slangenborg. Daar is in 1943 een kamp gesticht voor de Nederlandse Arbeidsdienst. Na de oorlog zijn de barakken opgeruimd.
De voormalige zuivelfabriek ‘Sellingen & Omstreken’ domineert de buurschap en is tussen de bospercelen door van verre herkenbaar aan de schoorsteenpijp. Het thans voor andere doeleinden in gebruik zijnde fabriekscomplex in kubistische vormen dateert uit 1937, maar de stichting was veel eerder, in 1898. De fabriek legde zich toe op de kaasbereiding en was in 1961 de eerste die kunststof mallen ging gebruiken. Nadat vanaf 1976 geen kaas meer werd bereid ging het maken van mallen eerst nog door, maar deze activiteit is spoedig verplaatst naar Ter Apel.
Er staan indrukwekkende boerderijen. Ter Walslage aan de Ter Apelstraat 28 is een Westerwoldse boerderij met een Friese schuur uit de 19de eeuw, met een voorhuis dat nog uit de 18e eeuw kan dateren. Ook nummer 23 is een Westerwoldse boerderij met Friese schuur die uit circa 1890 dateert en 20 is een Oldambtster boerderij met stookhut uit 1906 met in het front siermetselwerk en in het geveltopje een leeuwenkop. Vlakbij de fabriek staat op 12 een Oldambtster met voorhuis en erker die van omstreeks 1910 zal dateren. Aan de Laudemarkeweg 1 vinden we een Oldambtster en aan de Oostkamperweg 3 een Westerwoldse boerderij, beide gebouwd omstreeks 1890.
Colofon
Bron: Noordboek