Kromme Elleboog - dorp in Groningen
Kromme Elleboog
Kromme Elleboog is een jonge wegbuurt ten zuiden van het agrarische dorp Finsterwolde. Het is vanaf het begin van de 19de eeuw gevormd, nadat de polders ten noorden van Finsterwolde waren ingedijkt, de Oosterwolderpolder in 1769 en de Finsterwolderpolder in 1819. De boeren schakelden over van veeteelt naar akkerbouw omdat de vette klei zeer geschikt was voor de verbouw van granen. De boerderijen stonden op de dekzandrug van Finsterwolde, de arbeiders vestigden zich in de lager gelegen en minder waardevolle gronden ten zuiden van het dorp. Aan de latere Klinkerweg kwamen linten van arbeiderswoningen tot stand en ook zuidelijker bij Ekamp en Kromme Elleboog zijn ze in een dicht ritme bij elkaar gebouwd. Kromme Elleboog wordt wel tot de oudere buurschap Ekamp gerekend.
Kromme Elleboog heeft zijn naam gekregen door het kromme verloop van de weg. Vanuit het zuiden, de Molenstreek van Ekamp, buigt deze in westelijke richting naar de grens van de gemeente Reiderland, naar Oostwold. Op deze grens ligt de enige boerderij van de buurt, Boszicht, een kop-rompboerderij die waarschijnlijk dateert van omstreeks 1920. Er is inderdaad uitzicht op bos, ten noorden van de Kromme Elleboogweg liggen tot de bebouwing van Finsterwolde en Goldhoorn bospercelen. De bebouwing strekt zich vrijwel uitsluitend ten westen en zuiden van de weg uit. Het zijn voornamelijk landarbeidershuizen uit het begin van de 20e eeuw, waarvan sommige nog in vrij gave staat verkeren. Vlak na de oorlog is ook een klein rijtje woningen in de traditionalistische stijl van de Delftse School gebouwd. Nabij de Dwarsweg, met onder meer dorpswoningen uit circa 1920, kwam zelfs nog een rij volkswoningen uit de late jaren zeventig.
Door de ontwikkeling van Blauwestad ten zuiden van Kromme Elleboog veranderde de infrastructuur in de omliggende dorpen en buurten. Kromme Elleboog is zo de doorgaande route tussen Winschoten en Oostwold geworden.
Colofon
Bron: Noordboek