Kornhorn - dorp in Groningen
Kornhorn is een relatief jong wegdorp. Als buurschap van verspreid staande kleine boerderijen en huizen bestaat het allang. Oude naamsaanduidingen leveren geen eenduidige verklaring op. Voor de hand ligt: korenhoek, maar vroegere namen als Corriger Sandt en Curringehorn wijzen op een afeiding van een persoonsnaam. Na het midden van de 19de eeuw verdichtte de bebouwing en ging het op een dorp lijken, een status die het pas in 1930 kreeg. De bebouwingsstreek van eenvoudige huizen en een enkele boerderij lag aan de rand van het laagveengebied dat in de middeleeuwen in ontginning kwam. In het landschap ten zuiden van Kornhorn ligt nog een herinnering daaraan: de vrij gave Leidijk, een bescherming tegen het zure veenwater.
Afscheiding, doleantie en scheuring hebben het geestelijke leven in Kornhorn bepaald. Er staan drie gereformeerde kerken. Het dichtst bij het centrum, Provincialeweg 37, staat de uit 1925 daterende Christelijk Gereformeerde Kerk. Kort na de scheuring in 1903, toen de gereformeerden, die zich in 1881 hadden aangesloten, naar een andere plaats van samenkomst moesten uitzien, kwam hier al een kerk. Deze is in 1925 vervangen door het huidige gebouw, een zaalkerk met rechthoekige vensters en een toren op het dak. De gereformeerden konden omstreeks 1920 een eigen kerk stichten, een kerk met een dwarsbeuk, een geveltoren en rondboogvensters met glas-in-lood. In de herfst van 1945 was er opnieuw een scheuring. De vrijgemaakten bleven het kerkgebouw gebruiken en de gereformeerden moesten opnieuw naar een onderkomen uitzien. Verderop aan de Provincialeweg is kort daarna een kerkzaal met een uitbouw met gevelklokkenstoel gebouwd, de derde kerk in Kornhorn.
Ten zuiden van het dorp ligt aan weerszijden van de Noordwijkerweg de buurschap De Snipperij, die ondanks de naam toch een vrij regelmatige lintbebouwing vertoont van bescheiden oude en nieuwe huizen die veelal met hun topgevels naar de weg zijn gericht.
Colofon
Bron: Noordboek