Koningsoord - dorp in Groningen

Koningsoord


Koningsoord
©: Peter Karstkarel

Koningsoord is een jonge streekbuurschap achter de oude zeedijk, de Middendijk. Vanaf de middeleeuwen zijn opgeslibde kwelders ten noorden van het vasteland geleidelijk ingedijkt, een proces dat tot enkele tientallen jaren geleden doorging. De grote Oostpolder ten oostnoordoosten van Uithuizermeeden werd in 1718 ingedijkt. Er werden verspreid boerderijen gesticht en geleidelijk groeiden enkele kleine nederzettingen in deze polder. Alleen het finke Roodeschool aan de zuidrand van de polder is hierop een uitzondering.

In deze Oostpolder is in de 19de eeuw ten noorden van Roodeschool het buurtje Koningsoord ontstaan, even achter de zeedijk. Toen was de Middeldijk al slaperdijk geworden. Door de aanleg van de Uithuizer Polderdijk was opnieuw een brede strook kwelder van gemiddeld één tot anderhalve kilometer diepte op de zee gewonnen. Koningsoord werd bevolkt door polder- en landarbeiders. De naamgeving wordt niet eenduidig verklaard. Misschien is het afgeleid van een niet meer bestaand huis met deze naam, maar mogelijk is het ook een verwijzing naar koning Willem III. Een van de boerderijen bij Koningsoord heeft de naam Nassau. Dat kan op een verband wijzen.

Vanaf de Middeldijk loopt een onverhard en met steenslag versterkt weggetje naar de buurt. Er staat een heus wit buurtbord bij, wat de westelijker gelegen nog kleinere buurschap Heuvelderij moet ontberen. Het buurtje bestaat uit een ontspannen geheel van vijf woningen die zonder veel plan en regelgeving zijn gebouwd en de tijd zijn doorgekomen. De huizen dateren oorspronkelijk uit het einde van de 19de of het eerste decennium van de 20e eeuw. Al deze lage en kleine huisjes met schildkappen zijn in later tijd uitgebreid en laten een diversiteit aan oplossingen zien. Twee zijn opgeknapt, bij andere wordt aan verbetering gewerkt. Het open landschap waarin Koningsoord ligt is bestemd als gebied voor de grootschalige glastuinbouw.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Peter Karstkarel
Lees meer