Klein Ulsda - dorp in Groningen
Klein Ulsda
Klein-Ulsda is een buurschap aan de gemeentegrens van Bellingwedde ten noorden van Oudeschans. Het wordt van het in de gemeente Reiderland gelegen Ulsda gescheiden door de autosnelweg A7 en de gekanaliseerde Westerwoldse Aa. De naam verwijst in elk geval naar een wida, een bos en het is frappant dat de hier aanwezige op- en afritten van de autosnelweg ook verpakt zijn in bos. In het Gronings wordt de buurt overigens Hutten genoemd, mogelijk vanwege de bescheiden bebouwing. Na de inbraak van de Dollard ten gevolge van stormvloeden vanaf het einde van de 13e eeuw, bleef het zandeilandje van Ulsda gespaard.
Ulsda was een parochie en bezat een kerk, maar bij de stormvloed van 1509 raakte het godshuis zo zwaar beschadigd dat besloten werd het niet weer op te bouwen. Er is toen sloopmateriaal naar Bellingwolde gegaan om daar de beschadigde kerk te herstellen. Later zijn de kwelders rond het eiland van Ulsda weer opgeslibd en ingedijkt, onder meer door de stad Groningen. De aanspraken die de stad op deze gebieden deed, leidden dikwijls tot conficten. Door in 1657 van Stoksterhorn tot Nieuweschans de Schansker- of Beersterdijk te leggen lag Ulsda niet meer op een eiland.
Bij de ophaalbrug aan de Westerwoldse Aa ligt aan de A-dijk een buurtje van kleine woningen. Aan de noordzijde van de Ulsderweg staat een rijtje nieuwbouwwoningen, maar verder bestaat de bebouwing van de kleine kern uit huizen uit de eerste helft van de 20e eeuw. Op de hoek met de Hamdijk staat de grote Oldambtster boerderij De Stormhoek met hoog, dwarsgeplaatst voorhuis. Is bij Klein-Ulsda nog enigermate sprake van kernvorming, in de omgeving zijn nog een paar boerenstreken waar dit niet het geval is, De Koude Hoek – met onder meer een drietal grote Oldambtster boerderijen – en De Bult ten zuiden en de Hamdijk ten noordoosten van Klein-Ulsda. De laatste buurt behoort tot de gemeente Reiderland.
Colofon
Bron: Noordboek