Kibbelgaarn - dorp in Groningen
Kibbelgaarn is een wegdorp dat omstreeks 1900 gestalte kreeg. De weg heeft de naam Kibbelgaarn. Het eerste deel van de naam wordt verklaard als mondelinge twist en het tweede als een gaare of goare, een gerend, wigvormig stuk land. De twist over zo’n stuk land is aan de gemeentegrenzen af te lezen. Het dorp ligt op de grens van drie gemeenten: Pekela met slechts één woning in het zuidoosten, Veendam en Menterwolde. De grens tussen de laatste twee is de sloot ten oosten van de weg. De meeste huizen staan aan de westzijde en dus in Veendam, maar de oostelijk gelegen huizen horen met de voormalige school bij Menterwolde, dat vanuit het noorden een smalle, wigvormige uitloper van het Meedenerveen bezit. Dit is de goare waarover kennelijk gekibbeld is. De oostelijke bouwsels vallen qua adressering onder Meedenerveen.
Kibbelgaarn, dat geen dorpsborden bezit, kan wel degelijk als dorp worden beschouwd, al is het kerkje ten onder gegaan in een storm en afgebroken. De School met den Bijbel staat er nog wel. In de goede tijden toen aan de weg en aan de dwars hierop staande wijken nog een vijftigtal woningen en boerderijen stonden, gingen er tussen de dertig en vijftig kinderen naar de school. Deze is verbouwd en nu als bedrijfspand in gebruik. Het schoolgebouw is met de gerestaureerde meesterswoning omstreeks 1905 gesticht. De gebouwen vertonen, vooral met de lateien boven de vensters, details van de vernieuwingsstijl.
De bebouwing wordt voornamelijk gevormd door arbeiderswoningen met krimp uit het begin van de 20e eeuw, soms opgeknapt, soms gepleisterd of met hout bekleed. Een van felrode baksteen gebouwde en met oranjerode pannen gedekte kop-rompboerderij van omstreeks 1920 is een kleurig element. Twee andere boerderijen zullen omstreeks 1930 zijn gebouwd. Het zijn min of meer Oldambtsters, met voorhuizen met gebroken kappen en expressionistische details, die bij beide wel heel verschillend zijn uitgewerkt.
Colofon
Bron: Noordboek