Huizinge - dorp in Groningen
Huizinge
Huizinge is een wierdedorp met een nog steeds herkenbare rechthoekige structuur uit de vroege middeleeuwen. Het dorp komt al in de 8ste eeuw in bronnen voor als Hustinga, later ook als Husdingen, waarbij ‘dinge’ de betekenis van nieuw land heeft. De kerk staat op de hoogste plek, aan de kant waar de wierde sterk is afgegraven.
Van het romano-gotische schip en het koor van de aan Johannes de Doper gewijde kerk uit het tweede kwart van de 13e eeuw is vooral het rondgesloten koor sierlijk uitgevoerd. Deze heeft lisenen en licht spitsbogige vensters met kraalprofelen. Ronde nisjes en een rondboogfries worden door pleistervullingen geaccentueerd. De robuuste, lage toren met tentdak dateert uit de 14e eeuw. Van het fascinerende interieur zijn de gewelfschilderingen uit de bouwtijd en de late gotiek van betekenis.
De wierde bezit, vooral aan de noordzijde, een evenwichtige, tamelijk compacte en opvallend oude bebouwing. Veel woningen aan de Hoofdstraat en de Torenstraat dateren uit de eerste helft van de 19de eeuw. Ze staan in de breedte of met afgewolfde geveltoppen naar de straat. In de schilderachtige Mariastraat is in 1835 een dwarse rij diaconiewoningen tot stand gekomen en in de Torenstraat staat de vrij gave dorpsschool uit 1877 die nu als dorpshuis in gebruik is.
Van de borg Fraam zijn geen sporen meer te vinden, het gebouw is waarschijnlijk in 1738 afgebroken. Op Fraam woonde het geslacht Coenders, onder wie de alchemist Berend Coenders. Ten noorden van de wierde staat de imposante kop-hals-rompboerderij Melkema, de kern van het voorhuis dateert nog uit de 17e eeuw. Melkema, stamhuis van de Huizinga’s, was een plek van samenkomst voor doopsgezinden. Aan de andere kant van de wierde ligt de grote Eenkemaheerd met een dwarshuis en dubbele kapschuur van omstreeks 1880. Aan de E.I. Ubbensweg vinden we de begraafplaats met een opvallend baarhuisje.
Colofon
Bron: Noordboek