Godlinze - dorp in Groningen
Godlinze is een buitengewoon gaaf wierdedorp dat in de vroege middeleeuwen is ontstaan. In 1919 heeft een onderzoek plaatsgevonden van het even buiten de dorpswierde liggende grafveld. Daarbij zijn sporen van crematies met urnen en van begravingen aangetroffen. Het grafveld – een zeldzaamheid, alleen nog bekend uit Ezinge en Termunten – dateert uit de periode tussen 650 en 800. De dorpswierde zal ouder zijn. Het is een prachtig te ervaren radiale wierde met een ossengang als buitenring en een binnenring met stervormig lopende verbindingspaden. Bovendien heeft de hoge kerkwierde een smalle omgrachting. Om deze kerkterp is het met bebouwing en boomgroepen wat dringen, waardoor pas op het kerkhof vrij uitzicht op de kerk mogelijk is.
De 13de-eeuwse Sint-Pancratiuskerk is in later eeuwen zo dikwijls verbouwd, vooral met de vensteropeningen is veel gebeurd, dat het uitwendige een boeiende historische puzzel is geworden. De indrukwekkend forse zadeldaktoren is in de 12e eeuw al verrezen en de bovenbouw is volgens een gedenksteen uit 1554 in het midden van de 16e eeuw gewijzigd en verhoogd. Binnenin is de kerk gedekt met meloenvormige gewelven. Zij dragen sterk gerestaureerde maar zeker interessante schilderingen uit de 13e eeuw, die kort voor de reformatie nogmaals van schilderingen zijn voorzien in een rijke renaissance-stijl.
De meeste bebouwing rond de kerk dateert uit het einde van de 19de eeuw. Hier en daar is wat nieuwbouw dat daar op wil lijken. Achter de kerk staat de deftige pastorie uit 1842 en aan de Hoofdstraat 30 de uit 1906 daterende meesterswoning met een gedenksteen uit de gesloopte school. Ten noorden van de kerk staat een moderne school. Op Hoofdweg 27 vormen een voormalige fetsenwinkel en ernaast op 29 een onderkelderde woning uit 1842 een aardig geheel. Aan het noordeinde van deze weg staan enkele expressionistische woningen en de kleine gereformeerde kerk van circa 1960.
Colofon
Bron: Noordboek