Glimmen - dorp in Groningen
Glimmen
Glimmen is een esdorp van vroegmiddeleeuwse oorsprong op de Hondsrug. De Glimmer Esch ten zuidoosten van het dorp is grotendeels als kwekerij in gebruik. De weg is het vroegere kerkenpad naar Noordlaren, want Glimmen heeft het niet tot zelfstandig kerspel gebracht. Er zijn prehistorische sporen van menselijke activiteiten gevonden, waaronder twee vernielde hunebedden. Pas vanaf het begin van de 19de eeuw vormden zich aan de weg van Groningen naar Assen twee agrarische kernen die daarna geleidelijk naar elkaar toe groeiden. Hierop volgde het forensisme vanuit de Stad, eerst door de echte rijken die er buitens stichtten, later door de gegoeden met villabouw.
Het Huis te Glimmen is in 1824 gesticht op de fundamenten van een ouder gebouw, mogelijk een versterkt huis. Het brede huis van twee bouwlagen is van deftige eenvoud en ligt achter een lange oprijlaan door het Quintusbos op een omgracht terrein. Op het voorterrein fankeren twee uit omstreeks 1830 daterende boerderijen van het Gorechter hallenhuistype het geheel: de schathuizen. Aan de Rijksstraatweg staat nog zo’n boerderij, maar dan witgeschilderd en voorzien van een erker. Huize Weltevreden op een hoek aan de Rijksstraatweg is aan het begin van de 19de eeuw als herberg gebouwd, maar wordt vanaf 1824 bewoond als buiten. Ertegenover ligt boerderij Weltevreden, een Oldambtster type met decoratieve daklijsten. In 1894 kwam de gepleisterde forse villa in chaletstijl aan Rijksstraatweg 15 tot stand. In het zuiden valt Welgelegen op, een gepleisterd, neoclassicistisch landhuis uit het midden van de 19de eeuw. In het centrum van de streek is vanaf het einde van de 19de eeuw een meer compacte bebouwing van woningen ontwikkeld, waarvan enkele een bedrijfsfunctie hebben gekregen.
Het dorp is lang kerkloos gebleven. De hervormden bouwden pas in 1950 een eenvoudig houten kerkje en aan de Nieuwe Schoolweg kwam een kleine en toch stoere gereformeerde kerk tot stand naar ontwerp van Egbert Reitsma. Na de oorlog is het gebied tussen spoor en Rijksweg volgebouwd.
Colofon
Bron: Noordboek