Ganzedijk - dorp in Groningen

Ganzedijk


Ganzedijk
©: Peter Karstkarel

Ganzedijk is een dijkdorp dat na het leggen van de polderdijk in 1657, de Schanskerdijk, op en aan de dijk is ontstaan. In de late middeleeuwen brak de zee tot diep in het Oldambt en zo ontstond de Dollardboezem. Vanaf de 17e eeuw is door het leggen van dijken land op de zee heroverd. Venig moerasbos was hier weggeslagen en er kwam opgeslibd kleiland voor terug. De Schanskerdijk was in de oostelijke arm van de Dollardboezem in 1657 de tweede dijk waarmee land werd ingepolderd. De dijk liep vanaf de in 1628 gestichte Nieuweschans via de route waar nu de dijkbuurschappen Drieborg, Oudedijk, Kostverloren, Hongerige Wolf en Ganzedijk liggen richting Finsterwolde. Aan de westelijke zijde volgden in 1769 de Oostwolderpolder en in 1819 de Finsterwolderpolder. De Schanskerdijk kreeg toen de naam Oudedijk.

Voor het in cultuur brengen van het vruchtbare gewonnen land waren veel arbeiders nodig en dat deed nabij de dijken buurschappen ontstaan. Ganzedijk is vooral gegroeid door het in cultuur brengen van de Finsterwolderpolder vanaf 1819. Er stonden veel arbeiderswoningen uit de 19de eeuw die omstreeks 1950-1960 zijn vervangen door nieuwe woningen, waarvan de vroegste aan de H.R. Remmersweg nog een slaapzolder kregen, maar die aan de G. Gernaatweg en J.P. Nuusweg een slaapverdieping, een grote verbetering in de volkshuisvesting.

Aan de Ganzedijk staan oudere, soms opgeknapte arbeiderswoningen, keuterijen met krimp en ook een aantal nieuwbouwwoningen. Boerderij Ganzedijk op 44 valt op met zijn robuuste voorhuis uit circa 1890. Het heeft siermetselwerk en een middenpartij met portiek en bekroning van een fronton. Even ten oosten van het dorp, aan de Finsterwolderhamrik 18 trekt bij een boerderij de gepleisterde villa de aandacht: gebouwd in chaletstijl met een elegant baldakijn bij de deur. Op Ganzedijk 71 rijst nabij het restant van het Beersterdiep de koren- en pelmolen uit 1868 op, een met hout beklede stellingmolen met een bakstenen onderbouw.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Peter Karstkarel
Lees meer