Fraamklap - dorp in Groningen
Fraamklap
Fraamklap is een vaartbuurschap aan het Boterdiep die al in de 17e eeuw voorkomt als Fraemtil. Een til is oorspronkelijk een vaste brug. Deze is kennelijk in de 18de of 19de eeuw vervangen door een ophaalbrug of klap, waardoor de naam van de buurt veranderde. De buurt ligt ten westen van Middelstum. Ten oosten van dit dorp lag de borg Fraam of Frama, die eerder Ferathema heette en in de 17e eeuw door de familie Coenders werd bewoond. De borg is in 1738 gesloopt en er staat nu een boerderij. Mogelijk heeft deze borg iets met de naam Fraamklap te maken.
De bebouwing ligt voornamelijk aan de zuidelijke oever van het Boterdiep. Het Jaagpad vormt het begin van de nog complete trekweg naar Onderdendam. Het Boterdiep maakt een knik naar het noordoosten, richting Middelstum, en bij de knik komt het Huizingermaar in het Boterdiep uit. Even oostelijker ligt aan de noordelijke oever van dit maar een nog kleinere buurt van enkele woningen met de naam Boerdam. Aan de Boerdamsterweg vanuit het zuiden staat nog een drietal woningen: oude, opgeknapte krimphuizen. In deze weg ligt ook een brug, een ijzeren draai.
In Fraamklap ligt een ijzeren klap over het diep, met vakwerk in de dwarsliggers. Op de hoek van de Fraamweg en het Jaagpad staat café Tuitman, een breed pand met in het midden de omlijste ingang en op de hoeken blokken van pleister. Het zal omstreeks 1860 zijn gebouwd. Aan het Jaagpad staat een reeks woningen, waaronder één van voorname eenvoud uit circa 1850. De steenfabriek is gesloten, maar aan de zuidzijde van de buurt is een vrij robuust bedrijfsterrein ontwikkeld. Tussen Fraamklap en Onderdendam is recent het gemaal Den Deel gebouwd, een fraai eigentijds bouwsel dat dankzij een inwendige draagconstructie transparant kon blijven. Ernaast is een sluis gelegd, geschikt voor zelfbediening.
Colofon
Bron: Noordboek