Foxhol - dorp in Groningen
Foxhol is een buurschap uit het einde van de middeleeuwen die zich in de volgende eeuwen tot een vaardorp heeft ontwikkeld. Een hardnekkige volksoverlevering noemt als naamgever de Saksische krijgsheer Nittert Fox die hier in het laatste jaar van de 15e eeuw een nederlaag tegen de Groningers leed en werd doodgeslagen. Feit is dat omstreeks 1460 de naam Vossehol en later Fokshol al voorkomt.
Het nu met industriegebieden van Foxham en Martenshoek aan het grote Hoogezand vastgegroeide Foxhol wordt vaak in één adem met de twee andere buurschappen genoemd. Foxhol heeft wel een duidelijke eigen woonkern.
De buurt kreeg een impuls na het graven van het Winschoterdiep. Het rak van Foxhol tot Zuidbroek kwam in 1628 gereed en dit stuk kanaal had al verbinding met het westen, naar de Hunze bij Waterhuizen. In Foxham, even oostelijker, is in 1706 aan het Winschoterdiep het buiten Jagtwijk gesticht. Het werd in 1890 afgebroken. Aan het kanaal zijn verschillende scheepswerven opgericht, maar het grootste bedrijf dat zich hier vestigde was de aardappelmeelfabriek van W.A. Scholten. Deze ondernemer koos in 1842 voor Foxhol vanwege het zuivere water van het Foxholstermeer. Veel arbeiders bleven in Hoogezand of Sappemeer wonen, maar in Foxhol is wel enige dorpsuitbreiding gekomen. Er werd een lagere school met meesterswoning gesticht, thans dorpshuis De Klabbe aan de Gerrit Imbosstraat.
Bij de verbetering – verdieping, verbreding en omlegging – in de jaren vijftig zijn de afgesneden vroegere kanaalvakken Oude Winschoterdiep genoemd. Dat laat het oude profel van het diep nog zien tussen Foxhol en Martenshoek. Aan de noordzijde, de Korte Groningerweg, staat gevarieerde bebouwing van woningen en bedrijfspanden. Aan de zuidkant zijn in de eerste helft van de 20e eeuw aan de W.A. Scholtenweg herenhuizen gebouwd. Verder naar het westen wordt de kade gedomineerd door het indrukwekkende fabriekscomplex van Scholten, nu met nieuwe loodsen en silo’s deel uitmakend van het Avebe-concern.
Colofon
Bron: Noordboek