Ekamp - dorp in Groningen
Ekamp is een buurschap die in de loop van de 19de eeuw vorm heeft gekregen als buurt voor arbeiders ten zuiden van Finsterwolde. Het kan als nederzetting wel ouder zijn, want de naam is afgeleid van een kamp land aan de Ee, waarmee de Oude Ae wordt bedoeld. Door indijkingen van de ver in het land ingebroken Dollard konden weer polders in cultuur worden gebracht en daar waren veel arbeiders voor nodig. De landarbeiders vestigden zich langs dwarspaden aan de kant van de minder vruchtbare of ongunstiger gelegen landerijen. Bij Finsterwolde was dat aan de huidige Klinkerweg die van de Hoofdweg naar het zuiden loopt, aan de Kromme Elleboog en in Ekamp, nog zuidelijker.
Ekamp ontwikkelde zich als een streek met gedifferentieerde functies. Er stond een molen die in 1933 deels door brand werd verwoest. Daarna is de romp door een ander bedrijf gebruikt. Aan de Molenstreek stonden een smederij en een café en aan de Ekampersweg was een openbare lagere school. Nadat deze in 1959 gesloten werd en een paar jaar leeg stond, heeft een autobedrijf er nog gebruik van gemaakt. Op de scherpe hoek van Ekamperweg en Nieuweweg stond een tweede café, ondergebracht in het voorhuis van een boerderij die met een diepe krimp aan één zijde nogal op een veenkoloniale boerderij leek. Deze functies zijn verdwenen. Ekamp is een woonstreek aan de oostelijke rand van de zich ontwikkelende Blauwestad.
De bebouwing bestaat deels nog uit krimpwoningen en keuterijen uit de eerste helft van de 20e eeuw. Van de eerste generatie landarbeiderswoningen uit de 19de eeuw resteert geen enkele. Aan de Ekamperweg, Binnenweg en Nieuweweg staan de vaak sterk vernieuwde en soms uitgebreide woningen onregelmatig langs de wegen. Er is al veel bebouwing verdwenen. Aan de Ekamperweg 29 ligt een niet al te grote maar wel gave Oldambtster boerderij uit het einde van de 19de eeuw.
Colofon
Bron: Noordboek