Eekwerd - dorp in Groningen

Eekwerd


Eekwerd
©: Peter Karstkarel

Eekwerd is een wierdedorp dat het nooit tot kerkdorp heeft gebracht. In de middeleeuwen werd het geschreven als Equart (1460) en enkele varianten daarop. De naam betekent: wierde met eiken. De vrij grote wierde is afgegraven en intussen grotendeels weer dicht beplant. Aan het eind van de 16e eeuw woonde de hervormingsgezinde chroniqueur Abel Eppens op het landgoed Bolhuis. Het huis is in 1844 afgebroken. Aan het restant van de ringweg, de Bolhuisweg, zijn de tuinmanswoning met koetshuis bewaard gebleven en tot woning verbouwd. Even verder staat nog een kleine boerderij.

In de late middeleeuwen groeide aan het Damsterdiep de vaartbuurt Eekwerderdraai. De buurt ligt vooral ten zuiden van het diep. Aan de noordzijde staat de in 1686 gestichte borg Rusthoven, een hoge rechthoekige woning met schilddak. De borg is gebouwd voor Johan Eeck. De families Aldringa en Van Halsema zijn latere bewoners. In 1804 kwam de borg in bezit van Jan Hendrik Sissingh die daar een jaar later een tichelwerk stichtte. Later werd dit de eerste steenfabriek van Groningen waar men met stoomkracht, dus machinaal, steen maakte. De fabriek heeft de productie tot 1965 kunnen volhouden. Nu staat de hoge schoorsteenpijp er nog en zien we in het verwilderde gebied nog wat restanten van loodsen.

Op de hoek bij de ijzeren draaibrug staat aan Rijksweg 35 een fraaie woning met schuur uit circa 1905. In de oksel zit een serre en de twee geveltoppen hebben sierspanten. Aan de overkant, Stadsweg 36, is omstreeks 1890 een notabele woning met middengang gebouwd. In de boogtrommels en in de borstweringen is mozaïek verwerkt en ook het koetshuis ontving sier. De bebouwing bestaat verder voornamelijk uit al dan niet gepleisterde kleine boerderijen, keuterijen en enkele woningen, waarvan één tussen het water van het diep en de Stadsweg ligt.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Peter Karstkarel
Lees meer