Dorp - dorp in Groningen

Dorp


Dorp
©: Peter Karstkarel

Dorp kan het beste worden gekarakteriseerd als een buurschap met een archipelstructuur. De ouderdom is onzeker, maar de kleine gemeenschap zal vermoedelijk al in de middeleeuwen hebben bestaan. Dorp is in tegenstelling tot wat de naam suggereert helemaal geen dorp. Het kan met goede wil wel als een buurschap van een bescheiden aantal verspreid staande boerderijen worden gewaardeerd.

Taalkundig komt het woord dorp van dezelfde stam als het woord terp, de Friese aanduiding van wierde. In Dorp lijkt geen wierde te liggen, maar enkele boerderijen staan wel op hoge erven die op een verleden van huiswierden kunnen wijzen.

Dorp ligt onmiddellijk ten oosten van het stroomgebied van de Lauwers. Nog net op de klei, ten zuiden ervan lagen veengebieden. Dit gebied werd vanaf de 11e eeuw bedijkt, maar er waren nog dikwijls overstromingen. Nadat in 1240 het Gerkesklooster meteen aan de Friese kant van de Lauwers was gesticht, is het in cultuur brengen en beschermen van de vruchtbare kleigebieden groot aangepakt. Dorp kwam uiteindelijk aan de zuidelijke rand van de polder De Twee Provinciën te liggen, een polder die door het kaarsrechte jonge Van Starkenborghkanaal wordt doorsneden.

In het fraai geprofleerde landschap liggen nabij de Dorpsterweg van het westen af gerekend een finke stelp uit ongeveer 1930 met een uitgebouwd zomerhuis en een kleine bijschuur en even verder een klassieke kop-hals-romp met stookhut van omstreeks 1880 en een kop-romp waarvan de voorgevel van het huis wit is geschilderd. Bij de brug over de Doezumertocht die hier vanuit het zuiden in het kanaal uitkomt staat de oudste boerderij, een kleine kop-romp die wel uit de tweede helft van de 18e eeuw kan stammen. Even verder liggen nog een kophals-romp en een stelp. Aan de zijweg die de tocht volgt staat de enige woning van Dorp, uit de jaren zestig, en verderop een kop-romp uit de jaren dertig.

Colofon

Bron: Noordboek

© Foto voorblad: Peter Karstkarel
Lees meer