Eemshaven
De Eemshaven is een uitgestrekt gebied met een overslaghaven en industrieterreinen. De haven, geopend op 7 juni 1973, is verdeeld in de centrale Eemshaven, de rechthoekige kommen van de Wilhelminahaven aan de oost- en de Emma- en Julianahaven aan de westzijde en de havenmond die het Doekegatkanaal heet.
Was de Emmapolder tot dan het meest noordelijke deel van het vasteland van Nederland, Eemshaven gaat nog noordelijker, want het gebied kwam vrijwel geheel buitengaats. De Emmapolder is in 1942 bedijkt, akkerbouwgebied dat zonder bebouwing is gebleven. De dijk van de in 1876 bedijkte Eemspolder werd daardoor slaperdijk. Voor het agrarisch bedrijf werden coupures geslagen, waarbij schotbalkhuisjes zijn geplaatst om bij nood de gaten met balken dicht te zetten. De poldermolen Goliath, een achtkante bovenkruier en grondzeilen uit 1897 op de noordoostelijke punt van de langgerekte Eemspolder, is met het erbij staande huisje het enige historische spoor in de wijde omgeving.
Goliath moet standhouden te midden van de moderne dynamiek van het grootste windmolenpark van Nederland. De windturbines staan uitgelijnd in lange tracés langs de dijken van de Eems- en Emmapolder, in het westelijk deel en de zuidelijke dijk, en aan de Kwelderweg van de Eemshaven. De energieproductie vindt hier zijn brandpunt in de aan de oostelijke zijde van de Eemshaven gestichte Eemscentrale. Bovendien bevindt zich op het westelijk industrieterrein het assemblage- en reparatieterrein voor de windturbines.
Hoe jong het bedrijventerrein ook is, er zijn al sporen van geschiedenis te vinden: de oude terminal van de veerdienst naar Borkum en Helgoland aan de Borkumweg bij de Emmahaven is alweer vervangen door een nieuwe met meer faciliteiten op de kop van de Julianahaven. Aan de Borkumweg staat ook het pastoraat voor zeevarenden, een soort kapel.
Opvallend tussen de vrij traag groeiende bedrijvigheid zijn rederij Wagenborg en Holland Malt, een moutfabriek met graansilocomplex voor een Nederlandse bierbrouwer en Agrifrm.
Colofon
Bron: Noordboek